Projekt Ecofunding - IJS

Projekt Ecofunding - IJS

15.12.2014 - 00

S strani Centra za energetsko učinkovitost Ištituta Jožefa Štefana je bila naša poslovna ideja Energy + prepoznana kot ena od najboljših idej na področju obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti. Poslovno idejo smo predstavili na Zaključku projekta Ecofunding v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons dne 9.12.2014. Po predstavitvi 8 izbranih poslovnih idejah je sledila okrogla miza s predstavniki investitorjev. Na koncu dogodka, so strokovnjaki vladne službe za razvoj, SID Banke, EKO sklada in Petrola predstavili investicijske možnosti v Sloveniji.

Polona Lah, koordinatorka projekta Ecofunding na IJS CEU, opozarja, da slab dostop do denarja najbolj ovira mala in srednja podjetja pri razvoju zelenih podjetniških idej. Po podatkih Evropske Unije je kreditiranje malih in srednjih podjetij v letih 2003-2008 zraslo za 133 odstotkov, v letih 2009-2012 pa padlo za 6,5 odstotka. Okrog 80 odstotkov posojil za zagon novih podjetniških idej odobrijo banke, ki pa niso naklonjene financiranju zelenega sektorja, ker potrebuje več tveganega in lastniškega kapitala. "Da bi mala in srednja podjetja podprli pri razvoju zelenih podjetniških idej, jih želimo v Centru za energetsko učinkovitost približati investitorjem," pravi Polona Lah.

V podjetju Tehnosol smo veseli, da lahko skupaj z drugimi strokovnjaki gradimo prihodnost področja obnovljivih virov energije v Sloveniji. Tako sledimo tudi našemu motu »BODI MODER, MISLI ZELENO«.