Kako deluje

Kako deluje

Iz enega dela elektrike trije deli toplote
Toplotna črpalka je naprava s katero prenašamo toploto iz hladnega medija (zrak, voda, zemlja) na topel medij (notranjost stavbe). Glede na vir odvzema toplote jih ločimo na toplotne črpalke zrak/voda, voda/voda in zemlja/voda.
 
Preverjena tehnologija, ki traja
 
Tehnologija toplotne črpalke, je identična domačemu hladilniku in sega v leto 1834, ko Jacob Perkins zgradi prvi hladilnik. Pri slednjemu je koristna energija hlad, pri toplotni črpalki pa toplota. Toplota sama od sebe vedno prehaja iz toplega na hladno telo, zato za delovanje toplotne črpalke (in hladilnika) potrebujemo dodaten energijski vir (električna energija).
Hladilnik torej hladi naša živila, s tem da jim odvzema toploto, to toploto pa potem prenaša v prostor (zato ni smotrno, da se hladilnik zapira v omaro, saj toplota nima kam uhajati). Toplotna črpalka pa toploto odvzame zunanjemu zraku (podtalnici, zemlji), jo v krožnem procesu dvigne na višji temperaturni nivo in prenese na vodo, ki jo nadalje peljemo na ogrevala (radiatorje) v prostoru.
 
Uporabite brezplačno energijo iz okolice
 
Toplotne črpalke za delovanje uporabijo toploto iz okolice, ki je brezplačna, neomejena a v prvotni obliki tudi nekoristna. Na srečo smo danes sposobni to toploto s pomočjo toplotne črpalke dvigniti na uporaben temperaturni nivo, s katerim ogrevamo naše bivalne prostore. Največja prednost toplotne črpalke kot ogrevalnega sistema je, da nudi najvišjo raven udobja, ki ste ga bili vajeni pri ogrevanju s kurilnim oljem, a pri občutnem zmanjšanju stroškov in večji skrbi za okolje.
 
Izberite pravo toplotno črpalko
 
Sistemov za izrabo obnovljivih virov energije je veliko, kateri je najboljši pa je odvisno predvsem od tega kje se nahajate, kakšno hišo imate, vaših bivalnih navad itd. Sistem, ki je torej optimalna izbira za vašega soseda ni nujno prava izbira tudi za vas.